Kuracja Enzymatyczna

Kuracja Enzymatyczna z założenia nie jest dietą, którą moglibyśmy stosować jako codzienny sposób odżywiania i po raz pierwszy powinna być przeprowadzona pod okiem specjalistów. Stosowana kilka razy w roku służy szeroko pojętej profilaktyce przeciw chorobom cywilizacyjnym jak również wspomaganiu ich leczenia. Wszystkie te choroby powstają w wyniku błędów w długoletnim odżywianiu i choć pierwsze symptomy są dostrzegalne stosunkowo wcześnie to najczęściej są bagatelizowane. Zadaniem Kuracji jest metaboliczne umożliwienie naszemu ciału pozbycia się obciążających nadmiarów przy jednoczesnym „zalewie” substancjami odżywczymi pochodzącymi ze specjalnie wyciskanych soków, co ważne mających postać koloidalną. Jednocześnie wykorzystujemy aktywne enzymy roślinne pełniące funkcję niezwykle silnych antyutleniaczy stymulujących reakcję redox (utlenianie / redukcja). Przeprowadzenie Kuracji nie jest trudne lecz należy w pewnym stopniu dopasować ją do indywidualnego metabolizmu naszego ciała. Różnice genetyczne i fenotypowe sprawiają, że przetwarzanie grup produktowych u każdego człowieka może przebiegać w odmienny sposób, szczególnie w przypadku węglowodanów i tłuszczów. Różnice również mogą wynikać ze stopnia dysfunkcji głównych organów układu pokarmowego. Kurację Enzymatyczną można nazwać swoistym resetem – przywróceniem „ustawień fabrycznych” naszego organizmu.
Stosujemy ją z powodzeniem przy:

  • Chorobach onkologicznych
  • Cukrzycy
  • Chorobach kardiologicznych
  • Czynnikach zespołu metabolicznego (szczególnie nadciśnienia tętniczego krwi, regulacji poziomu trójglicerydów i cholesterolu)
  • Chorobach narządów układu pokarmowego
  • Niektórych chorobach autoimmunologicznych
  • Otyłości (jako wstęp do leczenia zasadniczego)