Jak korzystać z apteki natury?

Poleganie na tak zwanych suplementach diety musi mieć swoje granice. Jeśli zajęliśmy czołowe, niechlubne miejsce wśród wszystkich krajów Europy jako społeczeństwo spożywające największą ilość specyfików kupowanych bez recepty, to naprawdę bardzo źle świadczy o naszej wiedzy o zdrowiu. Suplementy kupowane w aptekach nie zrekompensują kulejącej opieki zdrowotnej. Warto więc jest propagować odmienny sposób myślenia na temat niezbędnych do życia składników metabolicznych.

W kontekście jedzenia nauczyliśmy się rozmawiać jedynie w kategoriach składników odżywczych, lecz jestem zwolennikiem rozszerzenia tego pojęcia na wszystkie niezbędne z punktu widzenia procesów metabolicznych aktywne substancje.

Nie trzeba się zanadto wysilać, wystarczy rozejrzeć się wokół siebie, trochę poczytać i okaże się, że to wszystko co według własnego przeświadczenia musimy kupować w celu ochrony zdrowia, w większości przypadków mamy w zasięgu ręki w najbardziej naturalnej, a więc najlepiej przyswajalnej formie. Co to jest?
Są to nasze polskie warzywa, owoce i zielone rośliny, które dostarczają niezwykły chlorofil. W naszej kulturze jednak nie ma tradycji jedzenia warzyw i owoców a o chlorofilu tak naprawdę mamy mętne pojęcie.

Żeby móc korzystać z dobrodziejstwa natury, już dziesięć lat temu zdecydowałem się na specjalną prasę – wyciskarkę do soków marki Green Star. Musiałem ją kupić w Londynie, ponieważ w Polsce była niedostępna. Dziś sprzedaje ją z wielkim powodzeniem firma Vita Juice z Warszawy, która jest wyłącznym importerem wyciskarki Green Star w Polsce i bezsprzecznie największym autorytetem w kwestii technik wyciskania soku.

Choć wyciskarka Green Star jest urządzeniem do użytku domowego, potrafi wycisnąć bardzo duże ilości soku w stosunkowo krótkim czasie.
Od długiego czasu więc polecam wszystkim zainteresowanym ochroną zdrowia i terapią enzymatyczną właśnie tą wyciskarkę z uwagi na to, że sok wyciskany Green Starem zawiera największą ilość enzymów i innych składników odżywczych ze wszystkich przebadanych pras, o sokowirówkach w ogóle nie wspominając. Oczywiście potwierdzają to liczne badania potwierdzone nawet przez niemiecki TŰV.

Enzymy jako kluczowe substancje inicjujące wszystkie procesy metaboliczne spełniają główną rolę w Kuracji Enzymatycznej i to właśnie z uwagi na ich ilość w soku, do tej kuracji używam i zalecam właśnie Green Stara. Tymi też urządzeniami jest wyciskany sok na turnusach Kuracji Enzymatycznej w Łebie.
Innym aspektem preferowania tej właśnie prasy jest to, że większość subtelnych, aktywnych składników prawidłowo wyciśniętego soku posiada stosunkowo wąski przedział fizyko chemiczny przetrwania. W przypadku tej właśnie prasy – wyciskarki te czynniki są sprowadzone do nie porównywalnego minimum.

Czynniki eliminujące bądź zmieniające aktywność składników metabolicznych:

  • Temperatura ( witamina C ginie już w temperaturze 42 °C.)
  • Kontakt z metalem (aseptyczne właściwości nie sprzyjają subtelnym witaminom, enzymom oraz zmieniają wartości jonowe minerałów).
  • Kontakt z tlenem (większość składników ulega utlenieniu)
  • Światło dzienne.

AKTYWNE SKŁADNIKI ZNAJDUJĄCE SIĘ W PRAWIDŁOWO WYCIŚNIĘTYM SOKU:

  • Enzymy
  • Witaminy
  • Minerały
  • Niektóre aminokwasy
  • Fitosteryny
  • Polifenole
  • Sulfidy
  • Glukozynolaty
  • Saponiny
  • Flawonoidy